dinsdag 25 augustus 2009

Dag 8: In de buurt van Mývatn (deel 3)

Bláfjall

Hieronder het uitzicht vanaf de Hverfell in zuidelijke richting. Te zien is de tafelberg Bláfjall. De tafelbergen in IJsland hebben een vrij ingewikkelde vulkanische ontstaansgeschiedenis. Het begint met een vulkaan onder een ijskap. Na diverse uitbarstingen ontstaat uiteindelijk ontstaat een berg met een vlakke harde bovenkant. Nadat de ijskap is verdwenen zijn de zijkanten ingestort, hierdoor hebben tafelbergen steile wanden die grotendeels bestaan uit puin.

Tafelberg Bláfjall


Dimmuborgir

Vanaf de rand van de Hverfell heb je al uitzicht op Dimmuborgir dat er pal naast ligt. Dimmuborgir is een soort doolhof van grillig gevormde lavarotsen. Van boven lijkt het een gewoon lavaveld.

Uitzicht op Dimmuborgir

Dimmuborgir (Donkere burcht) bestaat uit lavarotsen met daartussen veel kleine berkenboompjes en er zijn een heleboel voetpaden aangelegd om het kwetsbare gebied te beschermen tegen de vele bezoekers. Dimmuborgir is waarschijnlijk zo'n 2000 jaar geleden ontstaan door een reeks van uitbarstingen van nabijgelegen kraters. De lava vormde bij Dimmuborgir een bijna 20 m diep meer dat al gedeeltelijk gestolt was. Toen het meer plotseling leegstroomde, zakte een deel in, waardoor de meest grillige vormen ontstonden. Het ziet er heel anders uit dan de andere lavavelden die we hebben gezien.

153 Dimmugorgir155 DimmugorgirDimmuborgir

Het pad liep dwars door het grote gat dat op de foto hieronder is te zien.

160 Dimmugorgir gat tv serieDimmuborgir


Nonni en Manni

Nonni en Manni is een jeugdserie gebaseerd op de boeken van de IJslandse schrijver Jón Sveinsson. Nonni en Manni zijn twee broers die samen met hun moeder op een boerderij in IJsland wonen. Voor hun avonturen trekken ze het hele land door. De serie is voor een groot deel op locatie in IJsland opgenomen. Een aantal van die locaties zijn we tijdens onze reis tegengekomen. De eerste is een groot gat in de rotsen bij Dimmuborgir. Hieronder een beeld uit de serie waarin het gat van Dimmuborgir is te zien en de hoes van de DVD van de serie.
Nonni en Manni

Als je door het gat loopt heb je uitzicht op de Hverfell die we eerder op de dag hadden beklommen.

164 Dimmugorgir uitzicht op HverfellHverfell


Kirkja

Een van de meest opmerkelijke vormen is het 'kerkje', een ondiepe maar hoge grot met een gotisch aandoend plafond. Het kerkje zit in een uithoek van Dimmuborgir, je moet er dus een stuk voor lopen.

169 Dimmugorgir KirkjaKirkja

Met het bezoek aan Dimmuborgir kwam er een eind aan een fantastische vakantiedag. Bij een bezoek aan IJsland mag Mývatn eigenlijk niet ontbreken en trek vooral voldoende tijd uit voor alles wat hier is te zien. Omdat we niet zo'n zin hadden om te dineren in de ontbijtzaal van ons hotel met koeien die aan de andere kant van het raam stonden toe te kijken zijn we in Reykjalið bij een hotel gaan eten. Het eten in dit hotel is, zeker voor een hotel, erg goed en het diner vormde daardoor een passend slot van deze dag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten