dinsdag 18 augustus 2009

Dag 1: Amsterdam - Keflavik - Hvergerði (deel 2)

Seltún of Krýsuvik

Via weg 427 zijn we naar Seltún gereden. Dit is een van de actiefste en kleurrijkste hete bronnengebieden in dit deel van IJsland. Komend vanuit het zuiden kom je eerst bij de kokende modderpot van de foto hieronder. Deze ligt rechts van de weg.


018 Seltun rechts van de weg 1Seltún

Het grote bronnenveld ligt aan de andere kant van de weg. In 1999 heeft dit gebied een totaal ander aanzien gekregen toen het grootste stoomgat dat was aangelegd voor de energievoorziening van het de stad Hafnafjördur, explodeerde. Dat gebeurde een kwartier nadat de bouwvakkers die enkele voorzieningen voor toeristen hadden aangelegd waren vertrokken. Van hun net voltooide koffiehuisje is niets meer over. Nu moet de toerist het doen met een deels houten wandelpad en een paar chemische toiletten.

023 Seltun links van de weg 2025 Seltun links van de weg 4028 Seltun links van de weg 7033 Seltun links van de weg 12Seltún - Krýsuvik


Kleifarvatn

Na het bezoek aan Krýsuvik zijn we via het Kleifarvatn meer naar de ringweg gereden.

036 Kleifarvatn 2Kleifarvatn


Wegen in IJsland

De ringweg die 1339 km lang is, is vrijwel volledig geasfalteerd. Alleen in het oosten en noordoosten zijn nog een paar stukjes niet geasfalteerd. Een groot deel van de andere wegen is niet geasfalteerd en vaak in slechte staat. In het binnenland zijn er bijna geen bruggen zodat je vaak dwars door de rivieren moet rijden. Via de Icelandic Road Administration kun je een kaartje downloaden waarop de grotere rivierdoorsteken met een V (van voorde) zijn aangegeven. Veel wegen in het binnenland zijn een groot deel van het jaar afgesloten. Op de site van de Icelandic Road Administration is de actuele stand van zaken te vinden.

Als je een huurauto hebt dekt de verzekering nooit de schade die je oploopt bij deze rivierdoorsteken. De meeste toeristische trekpleisters liggen in de buurt van de ringweg en zijn met een gewone auto te bereiken.


Hveragerði

Ons eerste hotel lag in Hveragerði. Het waren kleine vakantiehuisjes aan de rand van het dorp langs een riviertje.


Hotel Hveragerði

We waren vrij laat in Hveragerði en daardoor nog maar net op tijd voor het enige restaurant in het dorp. Het was een buffet volgens het principe zoveel eten als je op kunt. Wat ons vooral opviel was de prijs (we zijn tenslotte Nederlanders). Wij waren voorbereid op hoge prijzen in IJsland, maar in dit restaurant was het minder dan €20 per persoon. Dat vonden we erg meevallen. Het bleek geen toevalstreffer, de hele vakantie was voordeliger dan vooraf gedacht. Waar zo'n kredietcrisis al niet goed voor is.


Uitzicht vanuit het hotel

Het gebied rond Hveragerði is geothermaal erg actief. We keken vanuit onze hotelkamer uit op een heuvel waar op veel plaatsen stoom uit de grond kwam. De volgende ochtend hebben we daar tijdens een korte wandeling een paar foto's van gemaakt.

001 Heuvel bij hotel002 Heuvel bij hotelHeuvel bij Hveragerði

Geen opmerkingen:

Een reactie posten