woensdag 19 augustus 2009

Dag 2: Van þingvellir naar Gullfoss

Van þingvellir naar Geysir

Via de korte route (weg 365 en 37) zijn we naar de bronnen en geisers van Geysir gereden. We hebben de kortste weg genomen maar veel tijdwinst hebben we daarmee waarschijnlijk niet geboekt want het was nogal een slechte weg. Na een klein uurtje hobbelen kwamen we weer op een betere weg. Daar hebben we bij Laugarvatn een korte stop ingelast. Naast uitzicht op het meer was hier ook nog een deel van een kloof te zien. Duidelijk zichtbaar is de met mos begroeide lava in de kloof.

Langs weg 37 hebben we bij het Laugarvatn een korte stop gemaakt.


036 Tussenstop weg 37 Tussenstop langs weg 37


Geysir

In Geysir bevindt zich de beroemdste geiser ter wereld. Het woord geiser komt hier vandaan. Doordat mensen vaak zeep in de geiser gooiden om deze te laten spuiten is de waterhuishouding van de geiser zo ontregeld dat hij zelfs lange tijd 'dood' leek. Na enkele krachtige aardbevingen in juni 2000 is er weer wat leven in de geiser gekomen. Een paar keer per dag spuit hij enkele meters hoog. Vroeger spoot de geiser elk halfuur minutenlang zo'n 40 tot 60 m hoog.

Geysir in rust


Strokkur

Naast Geysir ligt de andere grote geiser van dit gebied, de Strokkur. Deze geiser is bij boorwerkzaamheden in 1963 gereactiveerd en spuit nu elke 4 tot 8 minuten 10 tot 20 meter in de hoogte.

 
Strokkur in rust en een korte hevige uitbarsting


Strokkur close-up

060 Strokkur vanaf heuvelStrokkur vanaf de heuvel

Behalve deze twee grote geisers zijn hier ook nog een paar kleinere geisers, stoomgaten en kleurrijke bronnen.

055 Hete bron057 Blauwe bron

Kleurrijke bronnen

En nog een laatste foto van het gebied bij Geysir.

059 Uitzicht vanaf heuvelHeuvel bij Geysir


Gullfoss

Hieronder twee foto's van de Gullfoss. Een van de mooiste watervallen van IJsland. Het water van de Hvítá valt in twee trappen die haaks op elkaar staan. Je kunt via eenvoudige te bewandelen paden zowel de bovenkant als de onderkant van de waterval verkennen. Bij de onderkant is een regenjack geen overbodige luxe. De foto's hieronder zijn van bovenaf genomen.


067 Gullfoss073 GullfossGullfoss

Via het pad onderlangs kom je heel dicht bij de waterval. Er zijn geen hekjes die je ervan weerhouden om in het water te stappen.


084 GullfossGullfoss

Geen opmerkingen:

Een reactie posten