maandag 31 augustus 2009

Dag 14: Excursie Landmannalaugar

Landmannalaugar

Landmannalaugar (betekenis: hete bronnen in het land van de mensen uit het gebied Land) is een dal in het binnenland van IJsland. Het ligt ten oosten van de Hekla. Kenmerkend zijn de vele kleuren van de uit ryolietgesteente bestaande bergen. In het zonlicht lijken de bergen op te lichten. Toen wij er waren was het helder en vrij zonnig weer en zagen de bergen er prachtig uit. Je komt aan op het terrein waar de camping is. Er staan twee oude Amerikaanse schoolbussen die als winkeltje en koffieshop dienst doen. Zowel rond de bussen als op de camping liepen veel nogal zweverige hippieachtige types rond. De sfeer was dan ook erg relaxed. Er is ook een plek waar je kunt baden in een hete bron (achter het douche- en toiletgebouw van de camping). Wij hebben dat niet gedaan. We hadden maar een paar uur de tijd en die uren hebben we benut voor een wandeling. De foto's hieronder laten het uitzicht zien vanaf het heuveltje bij de camping.

044 Landmannalaugar045 Landmannalaugar046 Landmannalaugar048 LandmannalaugarLandmannalaugar


Wandeling bij Landmannalaugar

Na een korte lunchpauze zijn we begonnen aan een wandeling van ongeveer een uur. Er zijn een aantal populaire routes in het gebied. De tijd was te kort om de populaire wandeling naar de top van de Blánúkur te doen. Wij zijn door de kloof in de richting van de Brennisteinsalda gelopen. Hieronder foto's van het begin van de wandeling. Dit is nog vlakbij de camping.

050 Landmannalaugar051 Landmannalaugar052 Landmannalaugar Landmannalaugar

Het natuurschoon in het gebied rond Landmannalaugar is overweldigend. Het wandelpad dat we gekozen hebben is een stukje van de grote wandelroute Laugavegur.
De kleurrijke top van de Brennisteinsalda zie je op diverse plekken boven alles uitsteken. Het is waarschijnlijk de meest kleurrijke berg van IJsland.

056 Landmannalaugar071 Landmannalaugar073 Landmannalaugar De kleurrijke top van de Brennisteinsalda

Hieronder nog een paar foto's van het eerste stuk van de wandeling, de heenweg.


062 Landmannalaugar068 Landmannalaugar072 Landmannalaugar Wandeling Landmannalaugar


Terug naar Landmannalaugar

Op een gegeven moment moesten we terugkeren om niet te laat te zijn voor het vertrek van de excursiebus. Hoewel we alleen maar de andere kant opliepen leek het er toch heel anders uit te zien. Blijkbaar hadden we op de heenweg nauwelijks achterom gekeken.

077 Landmannalaugar080 Landmannalaugar084 Landmannalaugar086 Landmannalaugar091 Landmannalaugar098 Landmannalaugar100 Landmannalaugar Wandeling Landmannalaugar

Met het bezoek aan Landmannalaugar was deze prachtige dag nog niet ten einde gekomen. De terugweg richting Reykjavik ging via een andere route dan de heenweg met een paar bijzonder mooie tussenstops. Meer daarover in de volgende bijdrage.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten