dinsdag 25 augustus 2009

Dag 8: In de buurt van Mývatn (deel 1)

Omgeving Mývatn

Het begin van een van de mooiste dagen van deze reis. We hebben deze dag een aantal bijzondere plaatsen in de buurt van het Mývatn meer bezocht. Een kilometer of 10 ten noordoosten van het meer ligt de Krafla vulkaan en bijbehorende solfatarenvelden en lavavelden. De eerste foto's zijn van een korte tussenstop onderweg.

003 Uitzicht korte tussenstop richting Krafla005 Uitzicht korte tussenstop richting KraflaRingweg in de buurt van Mývatn

Hieronder het uitzicht op Mývatn.

Uitzicht op Mývatn

Leirhnjúkur

Leirhnjúkur is een kleurrijke berg met daarbij een mooi solfatarenveld. De kleuren worden nog indrukwekkender vanwege het aangrenzende lavaveld met gitzwarte lava van recente uitbarstingen (1975-1984).

008 Leirhnjúkur010 Leirhnjúkur012 LeirhnjúkurLeirhnjúkur

Hieronder een warmwaterbron aan de rand van de berg met op de tweede foto een detail waarop de gele kleur die op zwavel wijst goed is te zien.


014 Leirhnjúkur015 LeirhnjúkurWarmwaterbron Leirhnjúkur

Je kunt hier een wandeling doen door de lavavelden.


017 LeirhnjúkurLavavelden bij Leirhnjúkur

Hoewel het alweer 25 jaar geleden is dat de vulkaan actief was is er nog steeds sprake van smeulende lava. Er was een wandelpad aangelegd dwars door het lavaveld, je moest de paaltjes met de gele top volgen. Op een gegeven moment werd het toch wel heet onder de voeten. De vraag was wel een beetje of de dampen werden veroorzaakt door de lava of door geothermische activiteit in de berg eronder? Maar hoe dan ook, het was indrukwekkend om er doorheen te lopen.

025 Smeulende lavaSmeulende lava bij Leirhnjúkur

De nog nieuwe lavavelden in deze omgeving zijn vrijwel onbegroeid. Het eerste wat er groeit zijn allerlei soorten korstmossen en later ook gewone mossen. De kleuren daarvan zijn soms erg fel.

Begroeing van lava

Tot slot van deze Leirhnjúkur beschrijving nog een paar foto's van het uitzicht.

028 Kleuren bij Leirhnjúkur042 Uitzicht vanuit lavaveld Leirhnjúkur038 Lavaveld040 Uitzicht vanuit lavaveld LeirhnjúkurUitzicht bij Leirhnjúkur

Op de foto hieronder is een parkeerplaats te zien met daarachter een gat. Dit is de explosiekrater Viti (= hel) uit 1724. Een dag later stond een andere explosiekrater met dezelfde naam op ons programma, de Viti van de Askja vulkaan in het binnenland.

Viti van de Krafla vulkaan

Krafla - een spleetvulkaan

Hieronder een paar ansichtkaartjes van de Krafla uitbarstingen tussen 1975 en 1984. Op de eerste kaart is duidelijk te zien dat het hier om een zogenaamde spleetvulkaan gaat. IJsland is de enige plaats op aarde waar spleetvulkanen op het land voorkomen. De spleten kunnen tientallen kilometers lang zijn en uitbarstingen vinden altijd op een deel van de spleet plaats. Ze worden maar zelden op dezelfde plaats twee keer actief. Activiteit van spleetvulkanen is niet altijd zichtbaar, soms zijn uitbarstingen volledig ondergronds.


Krafla uitbarstingen tussen 1975 en 1984


Kraflacentrale

Men was nog maar net met de bouw van deze geothermische elektriciteitscentrale begonnen toen de Kraflavulkaan na 250 jaar weer actief werd. Hoewel alle uitbarstingen in de jaren zeventig en tachtig in de directe omgeving van de centrale plaatsvonden is de centrale er zonder kleerscheuren vanaf gekomen. Tegenstanders van de bouw van de centrale zagen de uitbarstingen als een protest van de natuur tegen de komst van de centrale. Naast dit soort centrales via stoom zijn er ook veel centrales die gebruik maken van waterkracht. Hoewel het land slechts een klein deel van de mogelijkheden voor het opwekken van groene stroom benut is dat al voldoende om de stroomvoorziening volledig milieuvriendelijk te laten verlopen. Men probeert energieslurpende buitenlandse bedrijven te verleiden om naar IJsland te komen. Door de afgelegen ligging en de dure aan en afvoer van producten lukt dat maar matig.

049 KraflacentraleKraflacentrale

Viti

Viti is een met water gevulde explosiekrater. Er loopt een pad langs de rand van de krater dat mooie uitzichten oplevert. Halverwege is een solfatarenveld.

075 Viti van Krafla092 Viti in de zonViti

Hieronder een paar uitzichtfoto's gemaakt vanaf de rand van de viti.


056 Uitzicht vanaf vitirand068 Uitzicht vanaf vitirandUitzicht bij Viti

Solfatarenveld bij Viti

Vanaf de weg gezien ligt het solfatarenveld aan de achterkant. Een gebied met warmwaterbronnen, modderpoelen en gasbronnen heet een solfatarenveld als de gasbronnen, fumarolen, zwavel bevatten. In IJsland is dat bijna altijd het geval. Dat is te zien aan de gele kleur rond de stoomgaten.

063 Solfatarenveldje bij viti071 Solfatarenveldje bij viti085 Solfatarenveldje bij vitiSolfatarenveld bij Viti

Veenpluis

In een van de poelen van het solfatarenveld troffen we deze plantjes aan. Veenpluis (wollegras) komt voor op vochtige zure grond zoals heide en veen op het Noordelijk halfrond. Er zijn 25 soorten waarvan er 4 ook in Nederland voorkomen.



Veenpluis

Geen opmerkingen:

Een reactie posten