vrijdag 21 augustus 2009

Dag 4: Van Kirkjubæjarklaustur naar Smyrlabjörg (deel 1)

Flaðrárgljúfur

Flaðrárgljúfur is een prachtige kloof in de Flaðrá rivier. Hoewel de kloof eenvoudig te bereiken is vanaf de ringweg is het er meestal vrij rustig. Je volgt de F206 richting Laki en rijdt rechtdoor als de weg rechts afbuigt richting Laki. Dit stuk van de F206 is ook met een gewone auto goed te doen. Toen wij er aankwamen was er net een tourbus. Maar nadat deze was vertrokken hadden we de kloof voor onszelf.

002 Fjadrárgljúfur kloof vanaf brug004 Wandeling bij FjadrárgljúfurFlaðrárgljúfur

Er loopt een pad aan de rechterkant boven langs de kloof. Wil je door de kloof zelf lopen dan zul je door het water moeten.

Flaðrárgljúfur

Verderop in de kloof kom je bij de waterval die hieronder is te zien.

014 Wandeling bij Fjadrárgljúfur028 Wandeling bij FjadrárgljúfurFlaðrárgljúfur

Flaðrárgljúfur

Na het bezoek aan de kloof, die even ten westen van Kirkjubæjarklaustur ligt, hebben we onze weg via de ringweg in oostelijke richting vervolgd. Kirkjubæjarklaustur is een klein dorp met relatief veel voorzieningen (hotel, supermarkt) waardoor het voor veel mensen een tussenstop is. Vroeger was er een nonnenklooster (klaustur) en dat leidt tot namen als Systrastapi (kaap van de zusters) en Systrafoss (waterval van de zusters.

035 SystrastapiSystrastapi

Er stond deze dag een zeer sterke wind. Wij noemen Nederland vaak een winderig landje, maar in IJsland is het wel wat erger dan wij gewend zijn. Hieronder is te zien hoe het water van een kleine waterval door de wind wordt weggeblazen.

041 Waterval onderweg met harde windWaterval langs de ringweg

Onderweg naar het nationaal park Skaftafell was het prachtig weer en het landschap was mooi. We moesten op sommige plekken denken aan landschappen die we eerder in de Verenigde Staten hebben gezien.

045 Uitzicht de andere kant op bij Lómagnúpur042 Uitzicht op LómagnúpurIn de buurt van Lómagnúpur


Lómagnúpur

Lómagnúpur is een steile rots die ooit uit zee oprees, maar nu een heel stuk landinwaarts staat.

047 Bij LómagnúpurLómagnúpur

Naast de Lómagnúpur was de Skeiðarárjökull in de verte te zien. Deze gletsjer is een uitloper van de Vatnajökull, de grootste gletsjer van IJsland, die maar liefst 8% van het totale landoppervlak bedekt. Een groot deel van de gletsjer ligt in het Skaftafell National Park, dat het grootste nationale park van Europa is. Onder de gletsjer liggen ook een aantal actieve vulkanen die regelmatig voor Jökulhlaups zorgen. Het is pas in de jaren 70 van de vorige eeuw gelukt om hier een weg met bruggen aan te leggen die enigzins bestand zijn tegen de enorme water- en modderstromen. In 1996 zijn voor het laatst delen van de infrastructuur vernield na een uitbarsting van de Bárðarbunga.
Deze vulkaan is in 2014 opnieuw uitgebarsten. Het was een grote uitbarsting die ruim een half jaar duurde.


Uitzicht bij Lómagnúpur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten