maandag 31 augustus 2009

Dag 14: Excursie Landmannalaugar, de heenweg

Op deze laatste dag van de vakantie zijn we 's ochtends vroeg vertrokken voor een excursie naar Landmannalaugar. Bij het verlaten van Reykjavik reden we langs het Perlan complex. Aanvankelijk was dit bedoeld voor de stadsverwarming. Het bestaat uit zes watertanks waarop een glazen koepel is gebouwd. In de koepel zit een restaurant dat in twee uur ronddraait. in een van de tanks is een museum gevestigd.

Perlan


Hekla

Deze 1491 m hoge vulkaan is de bekendste vulkaan van IJsland. De Hekla is ook een van de actiefste vulkanen en met elke uitbarsting wordt de vulkaan een stukje hoger. Vaak zit de top in de wolken. De foto hieronder laat zien dat we geluk hadden. Vanaf een parkeerplaats langs weg 32 was de berg deze ochtend helemaal te zien. Op dag twee van onze reis hadden we hier ook al gereden, zonder ons te realiseren dat die berg aan de rechterkant van de weg de Hekla was.

005 Hekla vanaf parkeerplaats N1 aan weg 32Hekla

De bus van de excursie zag eruit als een omgebouwde vrachtwagen.

Bus


Hjálparfoss

Voordat we echt het binnenland ingingen maakte de bus nog een stop bij de Hjálparfoss. Deze waterval hadden we aan het begin van de vakantie ook al bezocht. Deze keer hebben we de zaak wat meer van een afstandje bekeken. De eerste keer waren we er aan het eind van de middag, nu vroeg in de ochtend.

013 Stop bij Hjálparfoss014 Uitzicht bij HjálparfossUitzicht bij de Hjálparfoss


Vikingboerderij

Al vrij snel na de Hjálparfoss was vanaf de weg deze nagebouwde vikingboerderij met de naam þjóðveldisbærinn (probeer dat maar eens uit te spreken) te zien. Het was een kopie van de Stöng boerderij die we eerder deze vakantie probeerden te bezoeken. 

þjóðveldisbærinn


Tungnaárfellsfoss

Het is nogal bijzonder dat we de Tungnaárfellsfoss-waterval in de Tungnaá-rivier in volle glorie hebben gezien. Vlakbij de waterval is een waterkrachtcentrale. Omdat deze voor onderhoud buiten gebruik was stroomde het water tijdelijk via de oude rivierbedding.

 Tungnaá rivier
015 Tungnaárfellsfoss (normal niet zichtbaar) Tungnaárfellsfoss


Hnausapollur of Bláhylur

Naarmate je verder naar het zuiden rijdt via de Fjallabaksleið nyrðri (weg F208) wordt het landschap steeds woester. Via deze weg kun je tot vlakbij Landmannalaugar komen zonder rivierdoorsteken. Alleen de laatste 100 m moet je lopen als je niet door rivieren wil rijden. Langs de Fjallabaksleið nyrðri ligt de explosiekrater Hnauspollur die ook wel Bláhylur wordt genoemd. Er loopt een jeepspoor naar de kraterrand.

029 Bláhylur of Hnausapollur034 Bláhylur of Hnausapollur039 Bláhylur of Hnausapollur Bláhylur of Hnausapollur

Het uitzicht vanaf de kraterrand is in alle richtingen erg indrukwekkend. Hieronder een aantal foto's ter illustratie.

028 Uitzicht bij Bláhylur of Hnausapollur032 Uitzicht bij Bláhylur of Hnausapollur035 Uitzicht bij Bláhylur of Hnausapollur040 Uitzicht bij Bláhylur of Hnausapollur042 Uitzicht bij Bláhylur of Hnausapollur Uitzicht bij Bláhylur of Hnausapollur

De jeep hieronder rijdt op de F208, de hoofdweg van het gebied. Het pad op de voorgrond is het jeepspoor vanaf de kraterrand van de Hnauspollur.

041 Jeep met stofspoor bij Bláhylur of Hnausapollur Jeep op de F208

Na het bezoek aan de kraterrand reed de excursiebus door naar Landmannalaugar, het hoofddoel van de excursie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten