zaterdag 29 augustus 2009

Dag 12: Rondje Snæfellsnes (deel 1)

Búðir is eigenlijk niet veel meer dan een kerkje en een hotel. Het kerkje staat naast het hotel.

003 Kerkje NonniKerkje Búðir

Voordat we aan onze rondrit over het schiereiland Snæfellsnes begonnen hebben we een korte wandeling bij het hotel gemaakt. In en rond het water zaten veel vogels. Het leverde ook een paar mooie uitzichten op.

011 Wandeling bij hotel Búðir005 Regenboog bij hotel BúðirKorte wandeling bij Búðir

Vanaf het hotel zijn we naar weg 574 gereden. Ondanks het hoge nummer is dit een uitstekende volledig geasfalteerde weg. Al vrij snel nadat we op deze weg zaten zagen we een grote bus via een heel smal weggetje van een heuvel komen. We zijn daar naar boven gereden en dat leverde inderdaad de eerste prachtige uitzichten van deze dag op. Op beide foto's hieronder is het hotel te zien. Op de eerste foto ook het kerkje.

014 Hotel en kerk Búðir019 Tussenstop smal paadje waar bus uit kwam met hotelHotel en kerkje vanaf weg 574


Hieronder een paar foto's van het begin van de route van deze dag.

017 Tussenstop langs 574018 Tussenstop langs 574021 Tussenstop smal paadje waar bus uit kwamHet begin van de route


Arnarstapi

Arnarstapi is een piepklein dorpje waar mensen vooral naartoe gaan om de vogelrotsen te bekijken. Toen wij er waren op 29 augustus was het broedseizoen voorbij en waren er niet zoveel vogels meer overgebleven. Maar toch een erg mooie plek voor een korte stop. Het waaide weer eens erg hard en het was moeilijk om stil te blijven staan voor het maken van een foto.
023 Vogelrotsen Anarstapi027 Vogelrotsen AnarstapiArnarstapi

Bij het strandje onder de rotsen ligt een ondiepe grot.

035 Grot AnarstapiGrot bij Arnarstapi


Snæfellsjökull

Snæfellsjökull (1446 m) is een oude vulkaan, waarvan de krater grotendeels schuilgaat onder een ijskap. De vulkaan verwierf vooral bekendheid door Jules Vernes boek Reis naar het binnenste der aarde (1864). In dat boek wil de Duitse geoloog Otto Lidenbrock een tocht naar het middelpunt van de aarde maken. Volgens een oude IJslandse gecodeerde runentekst moest je daarvoor afdalen in de Snæfellsjökull. Na een serie onwaarschijnlijke avonturen wordt hij door een lavastroom op Sicilië uitgespuwd.

038 Snæfellsjökull041 SnæfellsjökullSnæfellsjökull

De lavastromen van de laatste uitbarsting zijn vooral aan de zuidwestkant van de berg goed zichtbaar. Hieronder de ten zuidoosten van de vulkaan liggende berg Stapafell.

039 Andere berg bij SnæfellsjökullStapafell


Lóndrangar

Lóndrangar bestaat uit twee stenen zuilen die aan de zuidkant van het schiereiland oprijzen uit zee. Ze zijn afkomstig van een oude vulkaan die door de zee is weggespoeld.

044 LóndrangarLóndrangar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten