donderdag 27 augustus 2009

Dag 10: Mývatn - Sauðárkrókur (deel 1)

Mývatn

In het meer liggen tussen Höfði en het zuidelijker gelegen schiereiland Kálfaströnd grillig gevormde lavaformaties die op dezelfde manier zijn ontstaan als Dimmuborgir. De foto's op deze bladzijde zijn gemaakt vanaf de rand van het meer bij Höfði.

003 Myvatn bij Höfði004 Myvatn bij HöfðiMývatn bij Höfði

Een stukje verderop bij een parkeerplaats tussen Höfði en Kálafaströnd was het uitzicht mooier.

012 Parkeerplaats tussen Höfði en KálfaströndParkeerplaats tussen Höfði en Kálfaströnd

Hieronder het gedeelte dat Klasar heet. Vanaf de weg is het niet zichtbaar. Het wandelpad was hier en daar nogal glibberig, maar het is wel een eenvoudige wandeling.

019 Klasar022 KlasarKlasar


Vogels bij het Mývatn

Het Mývatn is een vogelrijk meer. Sommige eendensoorten, zoals de IJslandse brilduiker komen vrijwel uitsluitend rond dit meer voor. Ik weet niet zeker of de eenden op de foto hieronder IJslandse brilduikers zijn. Van alle soorten die in onze 'Icelandic Bird Guide' staan lijkt deze het meest op de brilduiker. Maar als iemand het beter weet dan hoor ik dat graag. De brilduiker broedt alleen bij het Mývatn meer en omgeving. In de winter worden ze ook wel in het zuiden van het land gezien.

IJslandse brilduiker?

De kuifduiker van de volgende foto komt op meer plekken voor maar het totale aantal broedparen is toch vrij gering (tussen de 300 en 500).

Kuifduiker


Hieronder een ijsduiker. IJsland is het enige Europese land waar deze van oorsprong Amerikaanse vogel broedt.

IJsduiker

En nog een paar foto's die het rijke vogelleven in en rond het Mývatn weergeven.De meeste foto's hebben we gemaakt bij Skutustaðir aan de zuidoever van het meer.

Vogels in het Mývatn

Tijdens de wandeling die we deden in de buurt van de pseudokraters van Mývatn kwamen we bij een gedeelte waar niet zoveel mensen komen en grote hoeveelheden vogels zitten. Hieronder een groep eenden die voor ons op de vlucht sloegen.

047 Groep vliegende eendenEenden op de vlucht


Pseudokraters

Aan de zuidkant van het Mývatn bij Skutustaðir vinden we een groot aantal pseudokraters. Er is een wandelroute waarbij je tussen de kraters doorloopt. Je kunt de kleine ronde doen en een wat grotere ronde. Bij de grotere ronde kom je ook in de gebieden waar veel vogels zitten.

Overzichtsfoto vanuit de lucht (ansichtkaart)

Hieronder een paar foto's genomen tijdens de wandeling.

026 Pseudokraters bij Skútustaðir029 Pseudokrater bij SkútustaðirPseudokraters in Mývatn

Mývatn

De route die we gelopen hadden eindigde weer bij de ringweg maar niet op de plek waar we begonnen waren. We moesten dus langs de weg teruglopen naar de parkeerplaats. Het Mývatn (Muggenmeer) deed deze ochtend zijn naam eer aan. Er was weinig wind en dan verschijnen deze insecten met miljoenen tegelijk. Hoewel de muggen niet steken is het buitengewoon vervelend als er honderden rond je hoofd cirkelen. Vooral bij het tankstation bij de parkeerplaats hadden we er veel last van, tijdens de wandeling tussen de kraters viel het wel mee.


Watersnip

Vlak voor onze voeten zagen we een watersnip wegvliegen. Het was een moeder die haar jongen in doodsangst achterliet. De bange vogeltjes waren tegen elkaar aangekropen in het gras.

WatersnipKoperwiek

Een veelvoorkomende vogel in dit gebied is de koperwiek.

Koperwiek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten