zaterdag 22 augustus 2009

Dag 5: Fjallsárlón

Ochtendwandeling Smyrlabjörg

Een korte wandeling in de vroege ochtend in de buurt van het hotel leverde een paar mooie zonnige plaatjes op. Op de eerste foto is in de verte de Atlantische Oceaan te zien.


001 Ochtendwandeling bij Smyrlabjörg005 Ochtendwandeling bij Smyrlabjörg004 Ochtendwandeling bij SmyrlabjörgSmyrlabjörg


Öræfajökull

Na het ontbijtbuffet zijn we een stukje teruggereden in westelijke richting om de ijsbergenmeren te bezoeken. We kwamen daarbij langs de 2109 m hoge Hvannadalshnúkur, het hoogste punt van IJsland. Het is een top op de kraterrand van de Öræfajökull-vulkaan, die in 1362 een grote en in 1727 een wat kleinere uitbarsting beleefd heeft. De Hvannadalshnúkur en de Öræfajökull-vulkaan maken deel uit van de grote gletsjer Vatnajökull.
Door de vorm lijkt de berg niet zo hoog.


007 Tussenstop met uitzicht op de ÖræfajökullÖræfajökull


Fjallsárlón

Aan de voet van de gletsjertongen Fjallsjökull en Breiðamerkurjökull liggen twee prachtige gletsjermeren. We hebben als eerste het kleine Fjallsárlón bezocht. Door de kleine omvang kun je hier gemakkelijk het totale proces vanaf de gletsjer tot het wegdrijven van het ijs richting zee zien. Omdat de ringweg hier een stukje is verlegd rij je er gemakkelijk aan voorbij. Vanuit het meer stroomt een riviertje richting oceaan. Je kunt via de ringweg aan beide kanten van het riviertje bij het meer komen. Bij het meer zelf kun je niet zo makkelijk oversteken omdat de brug van de oude ringweg is gesloopt. Eigenlijk maakt het niet zoveel uit waar je staat. Toen wij er waren stond er bij de westkant van het riviertje nergens aangegeven hoe je er moest komen. Het was een beetje op goed geluk rijden. Omdat het nog vroeg was en er nog vrijwel niemand was hadden we het hele meer voor onszelf.

032 Fjallslón033 Fjallslón010 Fjallslón017 Fjallslón012 Fjallslón011 Fjallslón031 FjallslónFjallsárlón

Na het bezoek aan het Fjallsárlón zijn we doorgereden naar het veel grotere Jökulsárlón. Hoewel we bijna de hele dag tussen het ijs zaten was het toch de warmste dag van onze vakantie. Veel zon, weinig wind en ongeveer 15°C.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten