maandag 31 augustus 2009

Dag 14: Excursie Landmannalaugar, de terugweg

Frostastaðavatn

Een klein eindje ten noorden van Landmannalaugar ligt het mooie Frostastaðavatn-meer. Bij het uitkijkpunt langs de weg die er bovenlangs loopt heb je in alle richtingen een prachtig uitzicht. Hieronder een paar foto's van het meer.

104 Korte tussenstop bij Frostastaða-vatn105 Korte tussenstop bij Frostastaða-vatnFrostastaðavatn-meer

En een aantal foto's van het uitzicht.

101 Korte tussenstop bij Frostastaða-vatn103 Korte tussenstop bij Frostastaðavatn108 Korte tussenstop bij Frostastaða-vatn Uitzicht bij Frostastaðavatn


Explosiekrater Ljótipollur

Tijdens het voorbereiden van de reis had ik al foto's van deze krater gezien en de plek stond behoorlijk hoog op mijn lijstje van plaatsen die ik zou willen bezoeken. Het lag echter buiten onze route. Het was voor mij dus een aangename verrassing dat de excursiebus hier een tussenstop maakte. Ljótipollur ligt vlakbij het Frostastaðavatn en Landmannalaugar. De naam Ljótipollur betekent zoiets als Lelijke modderpot, maar in werkelijkheid is het een van de mooiste explosiekraters die we hebben gezien.
Een korte in zeer slechte staat verkerende zijweg vanaf de kruising van de Fjallabaksleið (F208) en de Landmannaleið (F225) leidt naar de rand van de krater.


109 Explosiekrater Ljötipollur113 Explosiekrater Ljötipollur110 Explosiekrater Ljötipollur met uitzicht116 Explosiekrater Ljötipollur Ljótipollur

Niet alleen de krater zelf was erg mooi. Ook het uitzicht vanaf de kraterrand is de moeite waard.

118 Uitzicht bij explosiekrater Ljötipollur119 Uitzicht bij explosiekrater Ljötipollur120 Uitzicht bij explosiekrater Ljötipollur125 Uitzicht bij explosiekrater LjötipollurUitzicht Ljótipollur


Landmannaleið (F225)

De terugweg ging via de Landmannaleið-route. Deze route is mooier dan de Fjallabaksleið (F208) waar we op de heenweg hadden gereden. Hieronder een paar foto's die we vanuit de bus hebben gemaakt.

142 Langs weg F225 vanuit bus140 Langs weg F225 vanuit busLandmannaleið, F225


Hekla vanaf de Landmannaleið

Aan het eind van de middag hebben we nog een tussenstop gehad op een plaats met mooi uitzicht op de Hekla. We stonden op ruim 10 km van de vulkaan en veel dichterbij kun je met auto's niet komen.


129 Stop bij Hekla (F225) Hekla vanaf de F225

Hieronder nog een paar foto's van het uitzicht op deze plek bij de Hekla.

134 Weg F225 met uitzicht137 Weg F225 met uitzicht139 Weg F225 met uitzicht Uitzicht vanaf de F225


Tindfjallajökull en Hekla

Toen de bus weer vertrok na de tussenstop bij de Hekla, ging dat nogal moeizaam. Gelukkig kwamen we al vrij snel bij het einde van de F225 zodat we via de gewone weg weer een beetje dichter bij de bewoonde wereld kwamen. Toen we bij de splitsing met de ringweg aankwamen hebben we een tussenstop gemaakt bij een tankstation. De bus was er nu definitief mee gestopt en we moesten ruim een uur wachten op vervangend vervoer. Tijdens het wachten hebben we nog een paar laatste foto's gemaakt.

144 Hekla
Hekla vanaf parkeerplaats langs de ringweg

143 Tindfjallajökull Tindfjallajökull 

145 Lange stop tussen Hella en Sellfoss bus stuk Zuid-IJsland ten westen van Hella

Na een uur wachten kwam er een vervangende bus die ons naar Reyjavik heeft gebracht voor onze laatste nacht in IJsland. De volgende ochtend, dinsdag 1 september 2009, zijn we al vroeg naar het vliegveld in Keflavik gegaan voor onze terugvlucht naar Amsterdam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten