zaterdag 22 augustus 2009

Dag 5: Stokksnes, Höfn en de Flaajökull

Stokksnes
Na ons bezoek aan het gletsjermeer Jökulsárlón hebben we nog een stuk van de ringweg gedaan richting Höfn en Stokksnes. Na Höfn krijg je een prachtig stuk van de ringweg langs het Skarðsfjörður.
Er stonden hier erg veel schapen langs de weg. Een klein deel hiervan staat op de foto hieronder.

121 Schapen in de buurt van StokksnesSchapen bij Stokksnes


Zoals op zoveel plaatsen in IJsland zie je ook hier grote verschillen in kleur vlak naast elkaar op de kale bergen.


Bergen bij Stokksnes

Voordat de ringweg in noordelijke richting afbuigt naar een tunnel kun je rechtsaf via een niet geasfalteerde maar vrij goede weg naar Stokksnes. Hier staat een NAVO-radarstation en een vuurtoren. Voor het radarstation buigt de weg naar rechts. Als je vanaf het eind van de weg naar de kust loopt zie je een aantal kleine eilandjes waar een zeehondenkolonie huist. In de zee zwommen groepen eidereenden.

Zeehonden in de zon Eidereenden

Het was inmiddels al aan het eind van de middag en na een laatste foto van de kustlijn met de zon die in de zee schijnt en een foto vlakbij de plek waar onze auto stond.


Zee bij Stokksnes
Bergen bij Stoksnes

We hadden geen zin om weer in het nogal middelmatige restaurant van ons hotel in Smyrlabjörg te eten en besloten om in Höfn op zoek te gaan naar een restaurant. Voordat we weer op de ringweg kwamen zagen we onderstaand kunstwerk naast de weg. We hebben niet kunnen achterhalen wat het was.

140 Beeld naast de wegKunstwerk

Höfn

In een soort houten blokhut bleek een prima restaurant te zitten. Omdat het nog een beetje te vroeg was hebben we eerst een wandeling gedaan door een natuurgebiedje aan zee bij Höfn. Best mooi, maar het zag er wel een beetje kunstmatig uit. Een beetje zoals die grotendeels door mensen bedachte natuurgebieden in Nederland. Het mooiste was eigenlijk het uitzicht op de bergen waarop je de schaduwen kon zien van een paar wolken die er overheen dreven.


142 Vurtoren bij Höfn Wandeling bij Höfn


145 Schaduw van wolken op bergWolken glijden over bergen


Het eten in de blokhut, Kaffi Hornið, was verrassend goed. Het lijkt een beetje op een Nederlands eetcafé, maar dan met IJslandse gerechten. De show werd gestolen door een peuter die pogingen deed om de zaak te verbouwen.


Flaajökull


Toen we vanuit Höfn terugreden naar ons hotel kwamen we langs een afslag naar de gletsjertong Flaajökull. Op het bord stond ook het symbool dat aangeeft dat het om een mooie plek gaat.
We zijn er naartoe gereden over de vooral aan het eind nogal hobbelige weg en hebben nog net een paar foto's kunnen maken voordat het te donker werd.

148 Flaajökull via weg 984150 Flaajökull via weg 984 uitzicht naar oostenFlaajökull met uitzicht in oostelijke richting


124 Bergen bij Stokksnes120 Bergen bij StokksnesBergen bij Stokksnes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten