woensdag 26 augustus 2009

Dag 9: Excursie Askja (deel 2)

Askja

Askja is een van de grootste vulkanen van IJsland. Na een uitbarsting in 1875 is de caldera ingezakt en is er een meer (Öskjuvatn) ontstaan van 11 km². Tot voor kort was dit met een diepte van 217 m het diepste meer van IJsland. Sinds het voorjaar van 2009 is het almaar uitdijende Jökulsárlón met zijn ijsbergen dieper. Bij die uitbarsting in 1875 is ook de Víti ontstaan. Die is op de ansichtkaart hieronder te zien. Het naar zwavel stinkende water in de Víti is aangenaam van temperatuur en veel mensen gaan er in zwemmen.
Wij hebben aan de rand van de Víti gestaan en er toch niets van gezien. Ons bezoek aan de Askja is letterlijk de mist in gegaan. Af en toe konden we een glimp opvangen van een stukje Víti.


Viti op ansichtkaart
Viti in de mist

Om terug te lopen naar de parkeerplaats moesten we de gele paaltjes volgen. Hoewel die slechts zo'n 20 m uit elkaar stonden was het soms moeilijk om het volgende paaltje te onderscheiden. Tijdens het maken van de foto's hierboven sta ik dichter bij Arjan en het paaltje naast hem dan bij het vorige paaltje.

 Mist op de Askja


Bewegwijzering

Hoe slecht de wegen in het binnenland ook zijn, de bewegwijzering is uitstekend. De borden op de eerste foto geven aan dat de weg zo slecht is dat je er alleen met een 4WD auto op mag en het onderste bord geeft aan dat er serieuze rivierdoorsteken in de route zitten. Dus niet van die kleine slootjes zoals op de foto's die hierna komen.

065 Verkeersborden F-weg met rivierdoorsteken Verkeersborden bij F910
048 Kruispunt bij drakenkloof (Drekagil)Splitsing F910 en F894

Hieronder een paar auto's die door een klein slootje rijden dat de F894 kruist. Deze weg is het laatste stukje naar de top van de Askja.

061 Auto's komen terug van Askja064 Auto in water op terugweg van AskjaF894 bij Drekagil


Drekagil

Gelukkig was het alleen de top van de Askja die in de mist zat. Zodra we weer beneden waren was het zicht weer normaal. Bij het begin van het weggetje naar te top van de Askja ligt de Dekragil (drakenkloof). We hebben alleen het begin van de kloof gezien. We hadden in principe wel tijd om wat verder de kloof in te gaan, maar dat pad was wat klimmen betreft een beetje boven ons niveau. Er schijnt nog een mooie waterval in de kloof te zijn.

055 Drekagil052 DrekagilDrekagil

Het is vaak lastig om de grootsheid van zo'n kloof vast te leggen op beeld. Hieronder een poging. Door er zelf bij te gaan staan krijg je een beetje een beeld van de verhoudingen.Het uitzicht als je de kloof verlaat en daaronder het uitzicht naast de kloof.

Uitzicht bij verlaten kloof
Uitzicht naast de kloof

Het einde van de excursie kwam in zicht. Nog een laatste tussenstop langs de F88.


F88

Hieronder een foto gemaakt vanuit de bus toen die door de Lindaá-rivier reed. Deze rivier is vrij breed, maar wel ondiep.  Bus rijdt door rivier


Restaurant bij Dimmuborgir

Die avond zijn we gaan eten bij het restaurant dat bij Dimmuborgir hoort. Het uitzicht was fantastisch, het eten minder. In IJsland kom je veel visgerechten tegen en daarbij ook vaak gerookte vis. Vooral bij zalm en zalmforel gebruiken ze echter een andere methode van roken dan wij gewend zijn. De vis smaakt dan alsof die in een brandend huis heeft gehangen. Je ziet en ruikt deze vis ook vaak bij ontbijtbuffetten in hotels. Na een voorgerecht met deze vis had je een hoofdgerecht nodig om de gore smaak weg te krijgen.
Toen we daar zaten te eten kwam er een grote club van motorrijders binnen. Stoere mannen in leren pakken, je zou er bijna bang van worden. En wat kwamen die heren doen? Koffie drinken en taartjes eten!


075 Uitzicht bij restaurant DimmuborgirUitzicht bij restaurant Dimmuborgir

Geen opmerkingen:

Een reactie posten