vrijdag 28 augustus 2009

Dag 11: Sauðárkrókur - Buðir (deel 2)

Met een redelijk schone auto gingen we op weg naar de eindbestemming voor deze dag, Buðir. Onze eerste tussenstop was de Grábrók krater. Als je uit het noorden via de ringweg komt dan ligt deze krater net voorbij de splitsing met weg 60. De Grábrók ligt vlakbij de ringweg.


Grábrók

Grábrók is een krater die aan de ringweg ligt. Het is de grootste van drie kraters die vlak bij elkaar liggen en de Grábrók is ongeveer 3000 jaar oud. Men weet niet precies wanneer de laatste uitbarsting was, het moet ergens tussen 1750 v.Chr. en 870 n.Chr zijn geweest. Het is in elk geval voordat er zich permanent mensen vestigden op het eiland.
Aan de foto's is te zien dat de ene kant van de krater er heel anders uitziet dan de andere kant.


053 Grábrók054 Grábrók van de andere kantGrábrók

Je kunt via een pad omhoog lopen en vervolgens afdalen in de krater of rondlopen.

051 Grábrók050 In de GrábrókGrábrók

Vanaf de rand van de krater kijk je uit over het lavaveld van de laatste uitbarsting.

052 Uitzicht vanaf de rand van de GrábrókUitzicht bij de Grábrók


Snæfellsnes

Het was een lange rit deze dag. Het was al aan het eind van de middag toen we het schiereiland Snæfellsnes bereikten. Ons hotel lag in Buðir, helemaal in het zuidwesten van dit gebied. Op een lange niet geasfalteerde maar wel goed te berijden weg (54) hebben we tijdens een chauffeurswissel een paar foto's gemaakt. Het weer was inmiddels opgeknapt. Het was droog en de zon kwam zo nu en dan even tevoorschijn.
Het kerkje staat bij Drangar in het noorden van het schiereiland. Hier vond een moordpartij plaats waar Erik de Rode van werd beschuldigd. Hij werd uit IJsland verbannen en vestigde zich op Groenland. Hij is later bekend geworden als de eerste Europese kolonist op Groenland.


056 Weg 54 chauffeurswisseling bij kerkje Drangar057 Kerkje bij Drangar058 Langs weg 54Weg 54 bij Drangar

Ongeveer halverwege het schiereiland zijn we via weg 56 naar het zuiden gereden. Aan het begin van weg 56 is een picknickplaats met buitengewoon mooie uitzichten.

059 Korte stop picknickplaats begin weg 56060 Korte stop picknickplaats begin weg 56062 Korte stop picknickplaats begin weg 56Picknickplaats langs weg 56


Aankomst bij Hótel Búðir

Hótel Buðir is een prachtig hotel in een minstens zo mooie omgeving. Aan de ene kant kijk je uit op de Atlantische Oceaan, aan de andere kant is de Snæfellsjökull vulkaan te zien met zijn besneeuwde top. Door de afgelegen ligging van dit hotel ben je na een lange dag geneigd om in het restaurant van het hotel te gaan eten. Qualitatief is het een erg goed restaurant, maar ze zijn wel echt ingesteld op lang tafelen. Verwacht dus niet dat je hier snel een hapje kunt eten. De wachttijden tussen de gangen waren zo lang dat er soms in het hele restaurant niemand zat te eten.


065 Bij hotel BúðirBij Hótel Búðir

Geen opmerkingen:

Een reactie posten