woensdag 19 augustus 2009

Dag 2: Van Gullfoss naar Hveragerði

Richting Stöng

Aan het eind van de middag zijn we naar een gebied gereden waar een nagebouwde Vikingboerderij stond en waar het nodige natuurschoon te bewonderen zou zijn. De weg er naartoe bleek erg slecht te zijn. Omdat het al laat werd en we nog een lange rit te gaan hadden naar ons hotel zijn we op een gegeven moment omgekeerd. We hebben de Vikingboerderij niet gezien. Aan het eind van de vakantie ontdekten we trouwens dat er langs de gewone weg ook nog een soortgelijke boerderij stond met de indrukwekkende naam þjóðveldisbærinn. Het was wel een hele mooie omgeving.


092 Uitzicht vanaf zeer slechte weg 327Weg 327 naar Stöng

Uit het nummer van de weg kun je een paar dingen afleiden. Het eerste cijfer geeft aan in welk deel van IJsland je zit. Wegen met twee cijfers zijn vaak geasfalteerd en bijna altijd goed te berijden. Bij drie cijfers zijn de verschillen groot. Soms zijn die wegen geasfalteerd, maar meestal niet. Vaak zijn ze erg slecht en met een gewone auto nauwelijks te doen. Vooral in het binnenland staat er vaak nog een F voor de drie cijfers. In dat geval zijn de wegen alleen geschikt voor terreinwagens. Weg 327 had geen F, maar zat wel erg dicht tegen het niveau van de F-wegen aan die we hebben gedaan.

089 Mooie bergen langs weg 327090 Uitzicht bij StöngLandschap bij weg 327


Hjálparfoss

Hjálparfoss is een mooie waterval in de Fossá rivier dichtbij weg 32. Het is vlakbij de afslag naar Stöng aan de andere kant van de weg. Een kort zijweggetje leidt naar de waterval. In de loop van de dag was het weer steeds beter geworden en bij de waterval scheen de zon en de temperatuur was aangenaam. Een groepje luidruchtige toeristen was blijkbaar zo verhit geraakt dat ze gingen afkoelen in het ijskoude water.

094 Hjálparfoss096 HjálparfossHjálparfoss


Niet alleen de waterval is erg mooi, ook het uitzicht is de moeite waard.

100 Uitzicht bij HjálparfossUitzicht bij Hjálparfoss


Kerið explosiekrater

Deze krater is gemakkelijk te bezoeken omdat hij direct langs weg 35 ligt, niet ver van de splitsing met weg 36. Het was al avond toen wij bij deze krater aankwamen. De krater is ongeveer 3000 jaar geleden ontstaan door het instorten van een kleine magmakamer en deels gevuld met groen/blauw water.


102 Kerið103 Kerið104 Kerið
Kerið

Met het bezoek aan Kerið was het inmiddels al zo laat geworden dat we niet meer op tijd in Hveragerði terug zouden zijn om nog naar het restaurant te gaan. Omdat we zelf ook nog niets hadden gekocht zijn we op zoek gegaan naar iets dat nog open was. Bij de tankstations kun je meestal wel iets eten, maar om 9 uur 's avonds is dat allemaal dicht. En zo kwamen we in Selfoss bij de KFC terecht. Onze les van deze dag: In IJsland moet je niet te laat gaan eten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten