dinsdag 25 augustus 2009

Dag 8: In de buurt van Mývatn (deel 2)

Hverir

Hverir dat in de volksmond Námaskarð wordt genoemd is eigenlijk de bergpas tussen de Námafjall en de Dalfjall. De kokende modderpoelen en zwavelbronnen liggen op de oostelijke helling aan de voet van de Námafjall. Dit is een van de mooiste en makkelijkst bereikbare solfatarenvelden van IJsland. Het ligt aan de ringweg.

099 Hverir ook wel Námaskarð098 Ringweg bij HverirHverir bij de ringweg

De meeste stoomgaten waar de stoom met grote kracht naar buiten komt zijn oude boorgaten.

101 Hverir ook wel NámaskarðHverir bij de ringweg

Sommige stoomgaten zijn met stenen afgedekt.

114 Hverir met ringweg105 Hverir ook wel NámaskarðHverir

Op de foto hierboven lijkt het stoomgat een flinke heuvel, maar als je er dan naast gaat staan valt het reuze mee.

Hverir

En dan nog een paar laatste foto's van dit mooie gebied.

112 Hverir uitzicht met kleuren111 Hverir uitzicht met kleurenHverir


Hverfell

De beklimming van de Hverfell is meer dan de moeite waard. Niet alleen is Hverfell een prachtige ringvormige explosiekrater waar je helemaal omheen kunt lopen, het uizicht is in alle richtingen overweldigend. Hverfell is de grootste explosiekrater die we hebben bezocht en de klim naar boven is dan ook een hele inspanning. De krater heeft een diameter van ruim 1 km en is ongeveer 2500 jaar geleden ontstaan. Op de bodem van de krater vormt een kleine heuvel het restant van de laatste uitbarsting. In deze krater staat, in tegenstelling tot veel andere explosiekraters, geen water.
Op de eerste foto hieronder de weg naar de zwarte Hverfell. Daaronder is te zien is te zien dat een groepje mensen over de kraterrand loopt. Dit geeft ook een beetje een beeld van de omvang van de krater.


116 Weg naar explosiekrater HverfellHverfell

Hieronder twee foto's waarop de binnenkant van de krater goed is te zien. De tweede foto toont bovendien het uitzicht in noordelijke richting. Dat is in de richting van de Krafla.

122 Explosiekrater Hverfell132 Explosiekrater Hverfell
Hverfell

Ik heb zelden zo genoten van een wandeling als bij deze op de rand van de Hverfell. Na een flinke tegenslag in mijn privéleven kort voor de vakantie was dit het eerste moment waarop ik weer intens kon genieten van het leven. Ik kon de schoonheid van alles wat ik daar zag eigenlijk nauwelijks bevatten. Hoewel we deze dag geen regen hebben gehad is op de derde foto hieronder toch een regenboog te zien.

120 Uitzicht Hverfell in noordelijke richting148 Explosiekrater Hverfell Uitzicht in noordelijke richting138 Regenboog in Noordelijke richtingUitzicht vanaf Hverfell in noordelijke richting


Pseudokraters

Hieronder een paar foto's van het uitzicht in de richting van het Mývatn. Op de tweede foto zijn duidelijk enkele pseudokraters te zien in het meer. Dit zijn geen echte kraters, ze ontstaan als lava door vochtige gebieden stroomt. Als het water door de hitte verdampt stort de lavalaag erboven in e krijg je deze vormen. Vooral in en rond het Mývatn zijn er veel te vinden.

125 Uitzicht op pseudokraters Myvatn146 Explosiekrater Hverfell mensen op rand in de verteUitzicht vanaf Hverfell op het Mývatn

Op de eerste foto hierboven zijn rechts van de heuvel een paar huizen te zien. die horen bij het dorp Reykjahlíð. In dat gebied stond ons hotel (de koeienstal). Vanaf de parkeerplaats van het hotel was Hverfell goed te zien.
Op de laatste foto hierboven is te zien hoe een groepje van zeven mensen over de kraterrand wandelt met op de achtergrond het Mývatn.Lúdent

Lúdent is een explosiekrater van hetzelfde type als de Hverfell. Deze is wat kleiner dan de Hverfell en heeft een doorsnede van ongeveer 700m en een diepte van 60 tot 70 meter. Deze krater is ongeveer 9000 jaar oud en is te zien vanaf de rand van de Hverfell. De Lúdent ligt ten zuioosten van de Hverfell.

141 Uitzicht op explosiekrater LúdentLúdent vanaf Hverfell

Geen opmerkingen:

Een reactie posten