Hverir
Hverir dat in de volksmond Námaskarð wordt genoemd is eigenlijk de bergpas tussen de Námafjall en de Dalfjall. De kokende modderpoelen en zwavelbronnen liggen op de oostelijke helling aan de voet van de Námafjall. Dit is een van de mooiste en makkelijkst bereikbare solfatarenvelden van IJsland. Het ligt aan de ringweg.Hverir bij de ringweg
De meeste stoomgaten waar de stoom met grote kracht naar buiten komt zijn oude boorgaten.
Hverir bij de ringweg
Sommige stoomgaten zijn met stenen afgedekt.
Hverir
Op de foto hierboven lijkt het stoomgat een flinke heuvel, maar als je er dan naast gaat staan valt het reuze mee.
Hverir
En dan nog een paar laatste foto's van dit mooie gebied.
Hverir
Hverfell
De beklimming van de Hverfell is meer dan de moeite waard. Niet alleen is Hverfell een prachtige ringvormige explosiekrater waar je helemaal omheen kunt lopen, het uizicht is in alle richtingen overweldigend. Hverfell is de grootste explosiekrater die we hebben bezocht en de klim naar boven is dan ook een hele inspanning. De krater heeft een diameter van ruim 1 km en is ongeveer 2500 jaar geleden ontstaan. Op de bodem van de krater vormt een kleine heuvel het restant van de laatste uitbarsting. In deze krater staat, in tegenstelling tot veel andere explosiekraters, geen water.Op de eerste foto hieronder de weg naar de zwarte Hverfell. Daaronder is te zien is te zien dat een groepje mensen over de kraterrand loopt. Dit geeft ook een beetje een beeld van de omvang van de krater.
Hverfell
Hieronder twee foto's waarop de binnenkant van de krater goed is te zien. De tweede foto toont bovendien het uitzicht in noordelijke richting. Dat is in de richting van de Krafla.
Hverfell
Ik heb zelden zo genoten van een wandeling als bij deze op de rand van de Hverfell. Na een flinke tegenslag in mijn privéleven kort voor de vakantie was dit het eerste moment waarop ik weer intens kon genieten van het leven. Ik kon de schoonheid van alles wat ik daar zag eigenlijk nauwelijks bevatten. Hoewel we deze dag geen regen hebben gehad is op de derde foto hieronder toch een regenboog te zien.
Uitzicht vanaf Hverfell in noordelijke richting
Pseudokraters
Hieronder een paar foto's van het uitzicht in de richting van het Mývatn. Op de tweede foto zijn duidelijk enkele pseudokraters te zien in het meer. Dit zijn geen echte kraters, ze ontstaan als lava door vochtige gebieden stroomt. Als het water door de hitte verdampt stort de lavalaag erboven in e krijg je deze vormen. Vooral in en rond het Mývatn zijn er veel te vinden.Uitzicht vanaf Hverfell op het Mývatn
Op de eerste foto hierboven zijn rechts van de heuvel een paar huizen te zien. die horen bij het dorp Reykjahlíð. In dat gebied stond ons hotel (de koeienstal). Vanaf de parkeerplaats van het hotel was Hverfell goed te zien.
Op de laatste foto hierboven is te zien hoe een groepje van zeven mensen over de kraterrand wandelt met op de achtergrond het Mývatn.
Lúdent
Lúdent is een explosiekrater van hetzelfde type als de Hverfell. Deze is wat kleiner dan de Hverfell en heeft een doorsnede van ongeveer 700m en een diepte van 60 tot 70 meter. Deze krater is ongeveer 9000 jaar oud en is te zien vanaf de rand van de Hverfell. De Lúdent ligt ten zuioosten van de Hverfell.Lúdent vanaf Hverfell
Geen opmerkingen:
Een reactie posten