donderdag 20 augustus 2009

Dag 3: Van Hveragerði naar Kirkjubæjarklaustur (deel 2)

De gletsjertong Sólheimajökull

Via een kleine zijweg van de ringweg kon je tot vlakbij de gletsjertong Sólheimajökull komen. Dit is een uitloper van de veel grotere Mýrdalsjökull. Onder de ijskap van de Mýrdalsjökull zit een vulkaan verborgen, de Katla, waarvan binnen niet al te lange tijd een uitbarsting wordt verwacht. Normaal zit er ongeveer 70 jaar tussen twee uitbarstingen, maar de laatste uitbarsting was in 1918. Uitbarstingen van deze vulkaan gaan altijd gepaard met grote waterstromen (jökulhlaups) die alles op hun pad vernietigen.

048 Onderweg naar gletsjertong SólheimajökullWeg naar Sólheimajökull

De weg naar de gletsjertong is in het begin nog goed maar wordt aan het eind een stuk slechter. Dit was een van die plekken dat we blij waren dat we voor een terreinwagen hadden gekozen. We zagen anderen eerder afhaken en het laatste stuk lopen. Hieronder het uitzicht vanaf de weg op de Mýrdalsjökull.

049 Uitzicht op de MýdalsjökullMýrdalsjökull

Vanaf de parkeerplaats is het nog een klein eindje lopen naar de rand van de gletsjer.

050 SólheimajökullGletsjer vanaf de parkeerplaats

Omgeving Sólheimajökull

052 Sólheimajökull
055 SólheimajökullSólheimajökull


Het was die middag heerlijk weer en het zonlicht zorgde voor mooie kleuren in ijsgrotten zoals op de foto hieronder.


IJsgrot

Hieronder is een stukje van de kloof te zien die deze gletsjer heeft gevormt. Aan het einde van de kloof is de parkeerplaats te zien met een aantal auto's. Als je al die auto's ziet dan lijkt het of het hier behoorlijk druk was. In de praktijk viel dat mee. Veel mensen doen van hieruit lange tochten over het ijs. Die zie je niet als je midden op de dag aankomt.


063 Kloof bij SólheimajökullKloof Sólheimajökull

Dyrhólaey

Dyrhólaey is een in zee uitstekende, 120 m hoge kaap. Dit levert een mooi uitzicht op en in de verte kun je Reynisdrangar zien liggen. Aan de zeezijde zit er een groot gat in de kaap waar zelfs boten doorheen kunnen varen. Als je de weg (218) naar de kaap volgt kom je op een gegeven moment bij een splitsing. Je kunt rechtdoor en rechtsaf. We hebben beide geprobeerd en beide leveren mooie uitzichten op. Het uitzicht is het mooiste als je rechtsaf gaat en het weggetje volgt dat steil omhoog gaat naar de vuurtoren. 4WD is hier geen overbodige luxe. De eerste twee foto's hieronder zijn gemaakt vanaf de plek waar het weggetje dat op de splitsing rechtdoor gaat eindigt.

066 Dyrhólaey087 Dyrhólaey boven bij de vuurtoren uitzicht op ReynisdrangarUitzicht op Reynisdrangar vanaf Dyrhólaey

Vanaf de bovenkant bij de vuurtoren is het uitzicht in alle richtingen erg mooi.

090 Dyrhólaey boven bij de vuurtoren uitzicht landzijde095 Dyrhólaey boven bij de vuurtoren schapen landUitzicht bij Dyrhólaey
096 Dyrhólaey vuurtoren101 Dyrhólaey groot gat van bovenVuurtoren en het gat in de rots

Reynisdrangar

Reynisdrangar ligt vlakbij Dyrhólaey. Je moet wel een stukje omrijden om er te komen. Via de ringweg en weg 218 kun je naar Reynisdrangar rijden. De weg is veel beter dan die naar Dyrholaey. Reynisdrangar bestaat uit een paar hoge rotspunten in zee. Bij het zwarte strand bevinden zich ook een paar ondiepe grotten met fraaie basaltkolommen. Vanuit Dyrhólaey zie je duidelijk dat het om drie delen gaat. Sta je op het strand vlakbij de rotspunten dan zie je er maar twee. De derde ligt er achter. Zoals zo vaak in IJsland zit ook hier weer een trollenverhaal aan vast. Het zou om twee trollen gaan die een driemaster aan land trokken. Ze werden verrast door de zonsopgang en dan veranderen trollen nu eenmaal in steen.

116 Bij Reynisdrangar107 Bij ReynisdrangarReynisdrangar 
105 Bij Reynisdrangar met basaltrotsen109 Basaltrotsen bij ReynisdrangarBasaltrotsen bij Reynisdrangar

Op het strand is ook nog een kleine grot in het stuk met de basaltrotsen. Op de eerste foto hieronder is het plafond van de grot te zien.

Basaltgrot op het strand

Eldhraun lavaveld

In de buurt van onze eindbestemming van deze dag, Kirkjubæjarklaustur, reden we kilometers lang door het Eldhraun lavaveld. Deze lava is afkomstig van de uitbarsting van de spleetvulkaan Lakagígar in 1783. Dit was een van de meest catastrofale uitbarstingen die IJsland ooit gekend heeft. Over een lengte van 24 km stroomde lava uit een spleet. De giftige gaswolk die hiermee gepaard ging doodde een groot deel van de veestapel van het land en in de daarop volgende jaren stierf een kwart van de bevolking van de honger. Ook in grote delen van Europa heeft men de gevolgen van deze uitbarsting ondervonden. De gaswolk werd zelfs in Afrika en Azië waargenomen. Nu is de lava met mos begroeid.
Eldhraun

Geen opmerkingen:

Een reactie posten