zondag 23 augustus 2009

Dag 6: Van Smyrlabjörg naar Egilstaðir (deel 2)

Hengifoss en Litlanesfoss

Deze twee watervallen liggen een stuk ten zuidwesten van Egilsstaðir langs de westoever van de Lagarfljót rivier, die op dit deel vrij breed is. De Hengifoss is een hoge waterval 118 m in de Hengifossá-rivier. Opvallend zijn de felrode strepen in de rotswand waarover de hengifoss valt. Dit zijn kleilagen waar heet basalt overheen gestroomd is zodat de klei als het ware gebakken is. Het is een flinke klim om er te komen en het pad is op het laatste stuk ook niet altijd even duidelijk. Je moet ook over een beekje zien te komen. Er is geen bruggetje en de stenen zijn behoorlijk glad. We hebben het hier niet allebei droog gehouden.
De foto hieronder is gemaakt na ongeveer een kwartier lopen. Je hebt niet het gevoel dat je dichterbij komt.


035 Klim naar HengifossPad naar Hengifoss

Ongeveer halverwege kom je langs een andere waterval. De door basaltkolommem omgeven Litlanesfoss. Tot de Litlanesfoss, die ik minstens zo mooi vond als de Hengifoss, is het pad van uitstekende kwaliteit.

037 LitlanesfossLitlanesfoss

En ondertussen lijkt die Hengifoss maar niet dichterbij te komen.

043 HengifossHengifoss

Maar uiteindelijk kom je dan toch bij de Hengifoss in de buurt.

Hengifoss

En daarna weer de hele weg terug naar de parkeerplaats. Voor de hele tocht heen en terug moet je op ongeveer 2 uur rekenen.
Egilsstaðir

Ons hotel voor deze nacht was in Egilsstaðir. Hoewel ook dit naar Nederlandse maatstaven maar een klein dorp is hadden we het gevoel dat we voor het eerst sinds dagen weer een beetje in de bewoonde wereld kwamen. Het Egilsstaðir Guesthouse was ons tweede hotel op rij dat bij een boerderij hoorde. Het is een sfeervol verbouwde boerderij en het hotel beschikt over een uitstekend restaurant. Hoewel het al ruim 100 jaar oud was beschikte het als een van de weinige hotels tijdens onze reis over een internetaansluiting.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten