zaterdag 22 augustus 2009

Dag 5: Jökulsárlón

Jökulsárlón

Het gletsjermeer Jökulsárlón aan de voet van de Breiðamerkurjökull is pas in de vorige eeuw ontstaan en het is inmiddels snel groter en dieper geworden. In veel reisgidsen staat dat het het op één na diepste meer is van IJsland, na het 220 m diepe Öskjuvatn van de Askja vulkaan. In de zomer van 2009 is in de IJslandse pers gemeld dat het Jökulsárlón nu het diepste meer is van IJsland.
De ijsbergen verschillen sterk in kleur. Je ziet witte, lichtblauwe en door het gruis en vulkanisch stof grijs en zwart gekleurde ijsbergen. Wij hadden het geluk dat het prachtig zonnig weer was met weinig wind. Het zag eruit als zo'n dag waarop de ansichtkaartjes worden gemaakt.


038 Jökulsárlón062 Jökulsárlón boottochtJökulsárlón


Die Another Day

De openingsscène van de James Bondfilm A View to s Kill (1985, met Roger Moore als Agent 007) en een aantal scènes uit Die Another Day (2002, met Pierce Brosnan als James Bond) zijn bij het Jökulsárlón opgenomen. In die laatste film zie je zelfs auto's over het bevroren meer rijden. Daar is nogal wat kunst en vliegwerk voor nodig geweest want het meer vriest normaal gesproken niet dicht omdat het water enigszins zout is omdat het meer in verbinding staat met de zee. Men heeft het riviertje naar zee enige tijd afgesloten en gewacht totdat het ijs sterk genoeg was om de scènes te kunnen opnemen. Hieronder enkele screenshots uit Die Another Day.Scenes uit Die Another Day

Een bezoek aan het Jökulsárlón is een onvergetelijke ervaring. Bij een rondreis via de ringweg kun je het niet missen want de weg loopt er langs. Wat je ziet is van een onbeschrijflijke schoonheid en je blijft dan ook eindeloos doorgaan met fotograferen.

068 Jökulsárlón boottocht085 Jökulsárlón boottochtJökulsárlón


De grote jager

Je kunt ook boottochtjes boeken om tussen ijs door te varen. We hebben dit gedaan en terwijl we stonden te wachten op de boot zagen we een grote vogel op een heuvel zitten. Het bleek een grote jager te zijn. De grote jager is het grootste lid van de jagers of roofmeeuwen. Het is een vogel ter grootte van een flinke Zilvermeeuw die bruin van kleur is.
De grote jager broedt op eilanden ten westen van noordelijk Europa, o.a. op IJsland en is langs de Noordzeekust een zeldzame gast. De grote jager is een rover. Hij achtervolgt andere vogels, bijvoorbeeld meeuwen, tot deze hun prooi laten vallen of uitbraken. Soms doodt hij zijn slachtoffers zelfs.


Grote jager (skua)


Boottocht

De 'boot' kon zowel op het land als op het water gebruikt worden. Je kon aan land instappen en vervolgens reed de boot het water in om met de rondvaart te beginnen.

De boot

En nog een paar foto's gemaakt tijdens de boottocht.

091 Jökulsárlón boottocht095 Jökulsárlón boottochtJökulsárlón

Tijdens de boottrip kregen we een stukje ijs dat afgebroken was van een brok ijs die in het water dreef. Dit was zonder enige twijfel het oudste ijs dat we ooit hebben geproefd omdat het honderden jaren kan duren voordat een stukje ijs van de top van de gletsjer het ijsbergenmeer bereikt. Na afloop van de tocht hebben we lekker op het terras in de zon zitten lunchen.
Het meer staat via een klein riviertje in verbinding met de zee. Als de ijsbergen klein genoeg zijn kunnen ze via het riviertje naar zee drijven. De brug die je ziet hoort bij de ringweg, die dus vlak langs het meer loopt. Typisch voor IJslandse bruggen is dat ze bijna allemaal maar één rijstrook hebben. Je moet dus goed opletten dat er niemand uit de andere richting de brug opkomt.

050 Heuvel bij Jökulsárlón uitzicht rivier naar zee101 Brug waar ijs onderdoor drijftRivier van Jökulsárlón naar zee


IJs op het strand

We zijn aan beide kanten van het riviertje naar zee gelopen. Op het strand lagen nog flinke blokken ijs. De omvang van die blokken wordt vooral duidelijk als je er zelf naast gaat staan. Toen wij er waren lag het meeste ijs aan de westkant van de rivier. Ik weet niet of dat altijd zo is.

115 IJs op strand114 IJs in zeeIJs op strand en in zee


Zeehonden

In het ijsbergenmeer zaten ook een heleboel zeehonden. Vooral bij het riviertje naar zee zag je ze zwemmen. Ze schijnen hele scholen vissen via de rivier naar het meer te drijven om ze vervolgens op te eten.


Zeehonden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten