woensdag 19 augustus 2009

Dag 2: þingvellir

Ontbijtbuffet

Het ontbijt bestaat in de meeste hotels in IJsland uit een ontbijtbuffet. Naast de gebruikelijke dingen als brood, beleg, yoghurt en fruit is er meestal ook vis. De eerste ochtend had ik meteen heel enthousiast een paar plakjes gerookte zalmforel op mijn bordje gelegd. Bij de eerste hap schrok ik me een hoedje. Ze gebruiken blijkbaar een andere manier om de vis te roken dan wij in Nederland gewend zijn. De vis smaakt alsof hij iets te lang in een brandend huis heeft gehangen. Later zijn we dit nog een paar keer tegengekomen. Blijkbaar vinden ze dat zelf wel lekker.

Er was een heleboel thee, kaas en zoetigheid nodig om die gore smaak kwijt te raken.


Gouden cirkel

Na het ontbijt zijn we vertrokken voor een dagje 'hoogtepunten die iedereen doet' in IJsland. Op het programma van deze dag stonden achtereenvolgens Nationaal Park þingvellir, Geysir en Gullfoss.
Vanuit Hveragerði zijn we de ringweg een stukje in oostelijke richting gaan volgen om daarna via weg 35 naar het noorden af te buigen.

007 Langs weg 35 Tussenstop langs weg 35

We zijn om het þingvallavatn meer gereden naar het nationaal park þingvellir.

011 Onderweg weg 350 of 360012 Onderweg weg 350 of 360Þingvallavatn

þingvellir

þingvellir is sinds 1930 een nationaal park en opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Er zijn twee redenen waarom dit een bijzondere plek is. þingvellir vormt de geologische grens tussen het Noord-Amerikaanse en Europese continent. Het is de enige plek waar deze scheiding die door de Atlantische Oceaan loopt zichtbaar is.In þingvellir kwam in 930 voor het eerst de volksvertegenwoordiging AlÞing bij elkaar. Deze openbare vergaderingen in de buitenlucht hebben tot 1798 jaarlijks plaatsgevonden. De leden van de volksvertegenwoordiger waren boeren die een rechtsgeleerde kozen als voorzitter, de wetspreker. Onder de Deense overheersing nam de invloed van de AlÞing af, maar tot op de dag van vandaag heeft de plek een grote symbolische betekenis voor de IJslandse bevolking. Ook de huidige republiek IJsland werd in 1944 op deze plek uitgeroepen.


019 þingvellirÞingvellir

Opvallend in IJsland is dat alle nationale parken, watervallen en vulkanen die je bezoekt gratis zijn. Wij hadden ons ingesteld op een dure vakantie, maar dat viel reuze mee.Aan de huisjes op de foto kleeft een treurig verhaal. Vroeger stonden er maar drie huisjes. Verder was er het zogenaamde Koningshuis dat er door de Deense koning was neergezet en later dienst deed als zomerhuis voor ministers en parlementsleden. In 1970 brandde het huis af. Op dat moment logeerden de minister-president, zijn vrouw en hun kleinzoon in het huis. Ze kwamen alle drie om in de vlammen. In plaats van het huis te herbouwen besloot men de pastorie met twee huisjes uit te breiden.


Het eerste deel van de kloof


Öxarárfoss

In de kloof troffen we enkele kleinere watervallen aan. De grootste daarvan is de Öxarárfoss. De rivier de Öxará stroomt deels door de kloof.

030 Öxarárfoss032 þingvellirÖxarárfoss en de Öxará

Geen opmerkingen:

Een reactie posten