vrijdag 21 augustus 2009

Dag 4: Van Kirkjubæjarklaustur naar Smyrlabjörg (deel 2)

Skaftafell National Park

De volgende bestemming voor deze dag was het Skaftafell National Park. Vlak voor de afslag naar de ingang van het park is een parkeerplaats waar onder meer de resten zijn te zien van een brug die is weggespoeld bij een gletsjerdoorbraak.


053 Uitzicht parkeerplaats vlak voor Skaftafell059 Uitzicht parkeerplaats vlak voor SkaftafellParkeerplaats bij Skaftafell National Park

Gletsjer vanaf de parkeerplaats


Het Skaftafell-gebied werd op 15 september 1967 tot nationaal park verklaard, en het werd naderhand tot twee maal de oorspronkelijke grootte uitgebreid. De oppervlakte bedraagt nu zo'n 4800 km².
Het landschap is het resultaat van duizenden jaren invloeden van erupties van vulkanen en de daaraan gekoppelde gletsjerdoorbraken. Deze gletsjerdoorbraken zijn ook de oorzaak van de kilometerslange spoelzandvlakten tussen de gletsjer en de zee.


Uitzicht op spoelzandvlakte Skeiðarársandur


Svartifoss

Vanuit het bezoekerscentrum kun je een aantal wandelingen doen. De populairste wandeling is die naar de Svartifoss, een bijzonder fraaie waterval. Er is ook een eenvoudige wandeling naar de Skaftafellsjökull gletsjer. Daarnaast kun je langere wandelingen doen waarvoor je een hele dag moet uittrekken. Wij hebben de twee eenvoudige wandelingen gedaan, maar dat kost je samen al gauw zo'n 3½ uur.


Tijdens de wandeling naar de Svartifoss kom je langs enkele kleinere watervallen, zoals de Hundafoss.

Hundafoss
Wandelpad naar Svartifoss


De wandeling naar de Svartifoss duurt ongeveer een uur vanaf het bezoekerscentrum van Skaftafell. De eerste keer dat je de waterval ziet geeft een aardig beeld van de manier waarop deze beroemde maar niet erg grote waterval een plek in het landschap heeft.

068 SvartifossSvartifoss


Om de basaltformaties waar de Svartifoss zijn faam aan dankt beter te kunnen bekijken moet je nog een stuk doorlopen. De basaltkolommen worden ook wel met orgelpijpen vergeleken. Ze hebben ook model gestaan voor de decoraties in het Nationaal Theater in Reykjavík.


075 SvartifossSvartifoss

De bergtoppen hieronder vormen het uitzicht vanaf het wandelpad in de buurt van Svartifoss.

078 Bergen bij SvartifossSkaftafell

Tijdens de wandeling heb je ook uitzicht op de uitlopers van de Vatnajökull.


Bergen bij Svartifoss


Skaftafellsjökull

Onze tweede wandeling van deze middag was die bij de Skaftafellsjökull. De wandeling begint bij het bezoekerscentrum en je hebt het gevoel dat het maar 5 minuten lopen is, maar je bent toch echt wel wat langer onderweg.

097 Skaftafellsjökull089 SkaftafellsjökullSkaftafellsjökull

Aan de voet van de gletsjer was een klein meertje waar hier en daar wat ijs in dreef. Een heel bescheiden voorproefje van de ijsbergenmeren die we de volgende dag zouden bezoeken.
Smyrlabjörg

Veel hotels op IJsland zijn ontstaan vanuit boerderijen waar de boeren kamers verhuurden. Wij hebben tijdens onze vakantie in drie van dergelijke accommodaties overnacht. Smyrlabjörg was de eerste. Er zaten grote verschillen tussen deze hotels. De ene keer leek het op slapen bij de boer, de andere keer was het een hotel op een boerenerf. Smyrlabjörg was vooral een (middelmatig) hotel. Denk je na een lange vermoeiende dag even rustig samen iets te gaan eten, moet je met alle andere gasten samen aan lange tafels zitten. Er zijn vast mensen die daar heel blij van worden, wij niet. Op tafel staan peper en zout stelletjes die ze waarschijnlijk op de plaatselijke sociale werkplaats hebben zitten kleien.
In IJsland kom je regelmatig dezelfde toeristen tegen. Vrijwel iedereen doet hetzelfde rondje, alleen het tempo verschilt. Sommige mensen zijn we zelfs vrijwel dagelijks tegengekomen. Zo was er een echtpaar dat ons sterk deed denken aan het volledig uitgelulde stel uit Little Brittain. Wij praten daar dus ook steeds op die manier over. Later bleken het Vlamingen te zijn die dus alles konden verstaan wat we zeiden. Bij het inleveren van de auto aan het eind van de reis kwamen we ze ook weer tegen. Ze stonden daar enorm te zeuren.
We zaten twee nachten in Smyrlabjörg. De eerste avond hebben we nog een korte wandeling bij het hotel gemaakt na het eten.


099 Avondwandeling bij Smyrlabjörg met paardenSmyrlabjörg


Schapen

De schapen op IJsland vormen een apart verhaal. Aan het begin van de zomer worden de schapen en hun lammeren vrijgelaten en ze zwerven dan de hele zomer rond over het eiland. Vrijwel overal kom je ze tegen. Ze staan ook vaak op de weg. Eerst lijken ze niet in beweging te komen als je aan komt rijden, om er dan op het laatste moment in blinde paniek vandoor te gaan. Je komt ze nooit alleen tegen. Meestal zie je een groepje van drie schapen, een moeder met haar twee lammeren. Grotere groepjes bestaan meestal uit rammen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten