zondag 30 augustus 2009

Dag 13: Van Búðir naar Reykjavik (deel 1)

Afscheid van Búðir

Het was stralend weer toen we moesten vertrekken uit Búðir.

003 Hotel BúðirHotel Búðir onder een strak blauwe lucht

Door het heldere weer konden we ook voor het eerst de top van de Snæfellsjökull goed zien vanaf het hotel. De dag ervoor zat de top steeds in de wolken.

011 Snæfellsjökull vanaf hotel BúðirSnæfellsjökull


Poolvos

Toen we wegreden liep er in het lavaveld naast het weggetje van het hotel naar de hoofdweg een poolvos. De poolvos is het enige oorspronkelijke zoogdier in IJsland. Alle andere zoogdieren zijn door de mens ingevoerd. In de winter heeft de poolvos zijn kenmerkende witte vacht. In de zomer is hij veel donkerder, zoals hieronder is te zien. De vos die in het lavaveld liep had nog de zomervacht. Helaas is het niet gelukt om een foto van het dier te maken.


Poolvos

Gerðuberg

Gerðuberg is een lange wand met basaltzuilen van 5 tot 15 m hoog. Rechts achter de zuilen ligt een opvallend rode heuvel. Daarvan hebben we er in IJsland een heleboel gezien.

013 Basaltplateau Gerðuberg012 Basaltplateau Gerðuberg en rode Syðri-RauðamelskúlurGerðuberg


Eldborg

Eldborg is een explosiekrater in het Eldborgarhraun lavaveld. Hij heeft vermoedelijk twee keer lava gespuwd: de eerste keer duizende jaren geleden en de tweede keer in de kolonisatieperiode. Van deze tweede uitbarsting wordt melding gemaakt in oude geschriften. Omdat we al de nodige kraters hadden bezocht hebben we deze alleen vanaf een afstand gezien en gefotografeerd. Het kost vrij veel tijd om deze krater te bezoeken en die tijd hadden we niet omdat we nog naar de Hraunfossar wilden en de auto moesten we aan het eind van de middag inleveren in Reykjavik.

015 Eldborg explosiekrater016 Eldborg explosiekraterEldborg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten