woensdag 26 augustus 2009

Dag 9: Excursie Askja (deel 1)

Rivierdoorsteken

Askja is een caldera diep in het binnenland en om er te komen moet je over een bergweg met een aantal rivierdoorsteken. In principe was onze auto geschikt voor een dergelijke tocht, maar schade aan de auto door rivierdoorsteken wordt door geen enkele verzekering gedekt. Het kan ook vrij gevaarlijk zijn om dit te doen als je geen enkele ervaring hebt met het rijden door rivieren. Wij hebben deze excursie daarom met een bus gedaan die voor dit soort omstandigheden was gebouwd.


Excursiebus

De eerste rivierdoorsteek was bij de Grafarlandaá-rivier. Een bord gaf aan hoe je het beste door het water kon rijden.

Bord bij rivierdoorsteek


En zo stopt de weg dus vlak voor de rivier Grafarlandaá:

003 Plaats van rivierdoorsteek GrafarlandaáRivierdoorsteek Grafarlandaá

Bij de eerste rivierdoorsteek was een kleine waterval.

005 Waterval bij rivierdoorsteek Grafarlandaá007 Waterval bij rivierdoorsteek GrafarlandaáWaterval bij rivierdoorsteek

Tijdens een groot deel van deze route bestond het uitzicht uit een kaal landschap met heuvels op de achtergrond.

004 Uitzicht bij rivierdoorsteek GrafarlandaáLandschap langs de F88


Jökulsá á Fjöllum

Kort na elkaar werden er een paar korte stops gemaakt. Het was deze dag niet alleen een stuk kouder dan de voorgaande dagen, het was ook veel bewolkter. De weg loopt min of meer parallel aan de Jökulsá á Fjöllum-rivier. Dat is de rivier waar verder stroomafwaarts de Dettifoss waterval te vinden is. De rivier is vanaf de weg maar een paar keer te zien.

009 Korte tussenstopJökulsá á Fjöllum langs de F88


Herðubreið

De beroemde tafelberg Herðubreið zat voor een groot deel in de wolken. Dat beloofde niet veel goeds voor die andere berg die we gingen bezoeken. Het weggetje op de foto hieronder is een van de belangrijkste doorgaande routes in het binnenland van IJsland, de F88.

017 Arjan bij HerðubreiðHerðubreið


Gljúfrasmiður

Bij dit soort excursies is het vaak een nadeel dat je niet zelf in de hand hebt wanneer je even wil stoppen om iets te bekijken. In dit geval stopte de bus echter op alle plekken die je in dit gebied wil bezoeken. Even ten zuiden van de 'camping' en hut bij de Herðubreið komt de weg vlakbij de Jökulsá á Fjöllum-rivier. Die heeft hier een kloofje uitgesleten en er is een mooie waterval in de rivier, de Gljúfrasmiður. De waterval ligt midden in de rivier. Voor de waterval is de rivier behoorlijk breed en na de waterval stroomt het water door de smalle kloof.
Die kloof is niet of nauwelijks zichtbaar vanaf de weg. De bus stopte kort voor de waterval en na een korte wandeling werden we een stukje verderop weer opgepikt.


021 Kloof in Jökulsá Á Fjöllum ten zuiden van Herðubreið026 Waterval GljúfrasmiðurGljúfrasmiður

Toen we terugkeerden naar de weg stond de bus alweer te wachten in het kale landschap.

De bus stond ons op te wachten


Maanlandschap

De volgende stop was op een plaats waar de astronauten die naar de maan gingen hebben geoefend voor hun reis. Na terugkomst hebben ze gemeld dat deze streek inderdaad lijkt op wat je op de maan aantreft.

034 Tussenstop oefenruimte astronautenMaanlandschap


Koefnoen

De reisleidster, die verdacht veel leek op het door Paul Groot gespeelde sneue huisvrouwtje Ipie uit Koefnoen wist ons te vertellen dat er in dit gebied een vulkaanuitbarsting werd verwacht. Geologen houden dit gebied in de gaten omdat het een van de meest actieve vulkanische gebieden van IJsland is.

Maanlandschap

Geen opmerkingen:

Een reactie posten