donderdag 27 augustus 2009

Dag 10: Mývatn - Sauðárkrókur (deel 2)

Goðafoss

De Goðafoss, godenwaterval, is een van de mooiste en bekendste watervallen van IJsland. De slechts 12 m hoge waterval dankt zijn naam aan een president van het Althing (IJslands parlement) die hier rond het jaar 1000 afgodsbeelden in de rivier gooide om zo een burgeroorlog tussen aanhangers van Oðin en Christus te voorkomen.
Het is vooral een mooie waterval die bovendien makkelijk bereikbaar is omdat de ringweg er langs loopt. Komend uit de richting Mývatn is de waterval al van veraf te zien.


Goðafoss van veraf te zien

De Goðafoss is een van de mooiste watervallen van IJsland. We hebben er veel gezien tijdens deze reis (Gullfoss, Seljalandfoss, Skogafoss, Svartifoss, Hengifoss, Dettifoss) maar na een paar watervalloze dagen is dit weer een mooi intermezzo. De Goðafoss is minder imposant dan de Dettifoss, maar toch zeker zo mooi. Hieronder een aantal foto's.

055 Goðafoss056 Goðafoss057 Goðafoss063 GoðafossGoðafoss

De Goðafoss is een waterval in de Skjálfandafljót rivier. Hieronder nog een foto van de rivier vlak na de waterval.

070 In de buurt van GoðafossIn de buurt van Goðafoss


Akureyri

Na het bezoek aan de Goðafoss zijn we doorgereden naar Akureyri. Met ruim 17.000 inwoners is het de grootste stad van IJsland die niet in de buurt van Reykjavik ligt. Het is ook de grootste stad van het noorden van IJsland. Maar naar Nederlandse maatstaven is het natuurlijk niet meer dan een klein provinciestadje, en zo voelt het ook als je er rondloopt. Het was wel voor het eerst dat we in IJsland een echte winkelstraat zagen.

Ansichtkaart Akureyri

Akureyri ligt aan het uiteinde van het Eyjafjörður. Omdat de ringweg voor een deel langs dit fjord loopt zie je Akureyri al van ver liggen.

Akureyri vanaf de ringweg

Meest opvallend gebouw is de kerk die in 1940 is gebouwd boven op een heuvel. Er was ook nog een museum tegenover de kerk. Dat was wegens verbouwing gesloten. Er was veel dicht in dit stadje en vrij veel winkelpanden in het centrum waren leeg.

Kerk in Akureyri


Nonnahús

Het Nonnahús is het huis waarin Jón Sveínsson (1857-1944) opgroeide. Dit huis komt ook terug in zijn Nonni-boeken waarin hij vertelt over de avonturen die hij beleefde in zijn jongensjaren. De boeken zijn in veel talen, onder andere Nederlands, vertaald en een deel van de verhalen is ook verfilmd.
Naast het huis is ook nog een volksmuseum waar je kon zien hoe men vroeger leefde in dit gebied. De tijdelijke tentoonstelling over het meer recente verleden zag er vooral uit alsof een paar mensen hun zolder hadden opgeruimd en alle troep in het museum hadden gedump. De rest zag wel wat professioneler uit. Vlakbij het huis staat een beeld van de schrijver langs de straat.

Het Nonnahús
Beeld van Jón Sveínsson


Van Akureyri naar Sauðárkrókur

Aan het eind van de middag zijn we doorgereden naar onze eindbestemming voor deze dag, Sauðárkrókur. Vooral het eerste stuk na Akureyri was erg mooi.


087 Onderweg naar Sauðárkrókur089 Onderweg naar SauðárkrókurLangs de ringweg bij Bakki

Sauðárkrókur

Ons hotel voor deze nacht lag in dit kleine stadje in het noorden van IJsland. Na het eten hebben we er nog een tijdje rondgelopen, maar erg boeiend was het niet. Het meest interessant was misschien nog wel het hotel.


Hotel Tindastóll

Hotel Tindastóll is het oudste hotel van IJsland en dat is aan alles te merken. Als je een kamer binnenstapt heb je het gevoel 150 jaar terug in de tijd te gaan. De een zal het sfeervol en karakteristiek noemen, de ander zal het krakkemikkig en gehorig vinden. In de ontbijtruimte moest je met de andere gasten aan één grote tafel. Het restaurant waar je 's avonds kon dineren was wel sfeervol en het eten was goed. Er was geen menukaart, dus eten wat de pot schaft. Zal ook wel iets van vroeger zijn.
Opmerkelijk: Marlene Dietrich schijnt hier ooit te hebben gelogeerd.


Hotel Tindastóll

Geen opmerkingen:

Een reactie posten